Hi semua! Okey harini kita nak share menu hujung minggu bersama keluarga, Vietnam roll dengan homemade sos cili sebagai pencicah. Selamat mencuba.
Rice paper
Soohoon (Celur)
Daun Salad
Imitation Crab stick (Celur)
Udang (Celur)
Carrot (Potong memanjang)
Timun Jepun (Potong memanjang)
CARA – CARA
Basahkan rice paper depan dan blakang dan jangan basahkan terlalu lama.
Letakkan rice paper tadi atas pinggan yang leper untuk memudahkan proses
menggulung.
Letak daun salad, timun, carrot dan mee hoon tadi. Ikut suka nak letak
yang mana dulu.
Kemudian gulung sedikit, letak pula imitation stick crab dan udang dan
lipat mengikut kesesuaian size rice paper masing – masing. Gulung seperti
gulung popia biasa.
BAHAN – BAHAN SOS PENCICAH
7 ulas bawang putih
6 batang cili merah thai
1 batang cili besar merah
2 tangkai daun ketumbar (sekali akar) – potong akar utk sos pencicah
2 sdb air perahan limau (Boleh guna jus limau Thai)
4 sdb gula perang
1 ½ sdb sos ikan thai
Garam/ maggi secukup rasa
CARA – CARA PENYEDIAAN SOS PENCICAH
Kisar kasar bawang putih, cili Thai , cili merah besar, akar daun
ketumbar dan sedikit hirisan daun ketumbar. (Letak air setengah cawan)
Masak bahan-bahan kisar tadi bersama – sama sos ikan, gula perang, dan
jus limau.
Perasakan dengan garam atau secukup rasa mengikut kesesuaian citarasa
masing – masing. Gula juga boleh ditambah jika ingin lebih manis.
Masak sehingga sos agak pekat ( boleh tambah bancuhan tepung jagung utk
lebih pekat)
No comments:
Post a Comment