Nie Masakan
Yang Saya Suka..Kengsom...Tak Kisah Lah Masak Ngan Apa...Ikan Pari Ke..Ikan
Kembung Ke Ikan Duri Ke...Ikan Siakap Ke ...Semua Saya Suka....Nie Resepi Yang
Saya Buat Tahun Lepas SEPT 2015..Baru Nak Update Blog..Heheheh..Saya Nie Suka
Masak...Cuma Kadang2 Time Malas Tu Yang Jemmm....Heheheheh....So Di bawah Nie
Saya Sertakan Resepi KENGSOM IKAN DURI ...SELAMAT MENCUBA....
KENGSOM IKAN DURI
BAHAN BAHAN (KISAR )
1. Halia (Sebesar Ibu Jari)
2. Bawang Merah (2 Biji)
3. Bawang Besar (1 Biji)
4. Bawang Putih (2 Ulas)
5. Cili Api ( 7 Biji) Nak Pedas Tambah
Lagi
6. Sedikit Lada Hitam (X Mau Bubuh Pn X
Pa)
7. Belacan (Ikut Citarasa)
BAHAN BAHAN LAIN
1. 1.Ikan Duri (Ikut Suka Nak Letak Ikan
Apa)
2. 3 Batang Serai
3. Air Asam Jawa
4. 2 Asam Keping
5. Timun @ Umbut Kelapa
6. Daun Kelsom
CARA -CARANYA:
1. Kisar Semua Bahan Bahan Kisar..
2. Panaskan Minyak N Goreng Sedikit
Belacan Sampai Wangi..Kemudian Masuk Bhn Bhn Kisar Tadi...Tumis Sehingga Naik
Bau.
3. Masukkan Air Asam N Asam Keping Secukupnya
N Tambah Air Sekiranya X Mau Masam Sgt.Tunggu Sehingga Mendidih
4. Potong Timun N Umbut Kelapa Dan
Masukkan .
5. Masukkan Ikan Dan Daun Kelsom..
6. Perasakan Kuah Dengan Garam N Gula..
No comments:
Post a Comment