Sunday, 11 March 2018

RESEPI 22: SAMBAL BERLADO KAKI AYAM/CEKER


SAMBAL BERLADO KAKI AYAM/CEKER

Hello There!!

So Hari Nie I Nak Share Resepi Kaki Ayam Berlado. One Of My Favorite Dish. Jangan Geli Ya Nak Makan Kaki Ayam. Ada Banyak Khasiat Kaki Ayam Nie Antaranya Ialah:

Memiliki Kolagen Yang Tinggi Yang Mampu Memberi Kelembapan Kulit
Kurangkan Risiko Tulang Rapuh Atau “Osteoporosis”.
Membentuk Probiotic Semula Jadi Dengan  Membentuk Immunity   Semulajadi Sekaligus Melancarkan Saluran Pencernaan

So, Jom Masak Menu Kaki Ayam….. Resepi Nie I Masak Memang Lama Ya Sebab Nak Bagi Kaki Empuk Dan Meresap Bumbunya Ok….




BAHAN-BAHAN:
10 Kaki Ayam
Daun Limau Purut
Garam/Gula

BAHAN-BAHAN KISAR KASAR :
1 Biji Bawang Besar
3 Biji Bawang Merah
5 Ulas Bawang Putih
4 Batang Cili Merah
10 Btg Cili Padi Merah
½ Inch Halia

CARA-CARA:

Panaskan Minyak Dan Tumis Bahan Kisar Hingga Garing. Masukkan Air Dalam 5 Cawan . Tunggu Air Tadi Kering Dan Sambal Pecah Minyak. Kemudian Masukkan Kaki Ayam Dan Gaul Dengan Sambal Tadi. Masukkan Pulak Air Sehingga Kaki Ayam Masak Empuk Dan Sambal Kering. Proses Masak Agak Lama Kerana I Nak Kaki Betul2 Empuk. Setelah Kaki Ayam Empuk Dan Sambal Kering Masukkan Gula N Garam Untuk Perasakan Dan Akhir Sekali Masuk Daun Limau Purut.

DONE!!








No comments: