SAMBAL BERLADO KAKI AYAM/CEKER
Hello There!!
So Hari Nie I Nak Share
Resepi Kaki Ayam Berlado. One Of My Favorite Dish. Jangan Geli Ya Nak Makan
Kaki Ayam. Ada Banyak Khasiat Kaki Ayam Nie Antaranya Ialah:
Memiliki Kolagen Yang Tinggi Yang
Mampu Memberi Kelembapan Kulit
Kurangkan Risiko Tulang Rapuh Atau
“Osteoporosis”.
Membentuk Probiotic Semula Jadi
Dengan Membentuk Immunity Semulajadi Sekaligus Melancarkan Saluran
Pencernaan
So, Jom Masak Menu Kaki
Ayam….. Resepi Nie I Masak Memang Lama Ya Sebab Nak Bagi Kaki Empuk Dan Meresap
Bumbunya Ok….
BAHAN-BAHAN:
10 Kaki Ayam
Daun Limau Purut
Garam/Gula
BAHAN-BAHAN KISAR KASAR :
1 Biji Bawang Besar
3 Biji Bawang Merah
5 Ulas Bawang Putih
4 Batang Cili Merah
10 Btg Cili Padi Merah
½ Inch Halia
CARA-CARA:
Panaskan Minyak Dan Tumis
Bahan Kisar Hingga Garing. Masukkan Air Dalam 5 Cawan . Tunggu Air Tadi Kering
Dan Sambal Pecah Minyak. Kemudian Masukkan Kaki Ayam Dan Gaul Dengan Sambal
Tadi. Masukkan Pulak Air Sehingga Kaki Ayam Masak Empuk Dan Sambal Kering. Proses
Masak Agak Lama Kerana I Nak Kaki Betul2 Empuk. Setelah Kaki Ayam Empuk Dan
Sambal Kering Masukkan Gula N Garam Untuk Perasakan Dan Akhir Sekali Masuk Daun
Limau Purut.
DONE!!
No comments:
Post a Comment