BAHAN-BAHAN
1
Mangkuk Daging Batang Pinang - Potong
Nipis
2 Btg
Serai - Siat
1
Sudu Air Asam Jawa
3
Papan Petai
2 ½
Sdb Gula
1/2
Sdk Garam
4 Sdb
Kicap Manis Kipas Udang
2 ½
Sudu Cili Kisar
BAHAN-BAHAN KISAR
3
Biji Bwg Besar
2
Biji Bawang Merah
6
Ulas Bawang Putih
1
Genggam Cili Padi
CARA-CARA
Tumis
Serai Dahulu. Dah Naik Bau Masukkan Pula
Bahan-Bahan Kisar Dan Cili Kisar. Tumis Hingga
Naik Minyak.
Masukkan
Daging Dan 3 Cawan Air. Masak Sehingga Daging Empuk. Masukkan Air Jika Kering.
Ulang Sehingga Daging Empuk.
Kemudian
Masuk Pula Kicap, Air Asam Jawa, Gula Dan Garam. Perasakan Ikut Citarasa
Masing-Masing. Kacau Hingga Sebati.
Masukkan
Pula Petai Dan 1 Cawan Air. Masak Hingga Sambal Agak Kering.
Done
Guys!!! You Can Eat With Hot Rice And Some Vege….Yummy!!...Actually If You All
Tak Letak Petai , Bole Jugak Gantikan Dengan Terung Pipit..Ala Terung Yang
Kecil-Kecil Tu. Ataupun Bole Letak Dengan Bamboo Shoot. Pandai-Pandai La Ubah
Suai Ya!! Kalau Rasa Nak Makan Dengan
Ketupat, Jangan Letak Petai, Buat Daging Je And Make Sure This Dish Kering..Baru
Sedap..Ala Ala Serunding Gitewwww…Ok Selamat Mencuba ..
No comments:
Post a Comment