Monday 20 August 2018

RESEPI 33 : DAGING MASAK SAMBAL HITAM PETAI / BLACK SAMBAL WITH BITTER BEAN @ PARKIA


BAHAN-BAHAN
1 Mangkuk Daging Batang Pinang  - Potong Nipis
2 Btg Serai - Siat
1 Sudu Air Asam Jawa
3 Papan Petai
2 ½ Sdb Gula
1/2 Sdk Garam
4 Sdb Kicap Manis Kipas Udang
2 ½ Sudu Cili Kisar

BAHAN-BAHAN KISAR
3 Biji Bwg Besar
2 Biji Bawang Merah
6 Ulas Bawang Putih
1 Genggam Cili Padi

CARA-CARA
Tumis Serai  Dahulu. Dah Naik Bau Masukkan Pula Bahan-Bahan Kisar Dan Cili Kisar. Tumis Hingga  Naik Minyak.
Masukkan Daging Dan 3 Cawan Air. Masak Sehingga Daging Empuk. Masukkan Air Jika Kering. Ulang Sehingga Daging Empuk.
Kemudian Masuk Pula Kicap, Air Asam Jawa, Gula Dan Garam. Perasakan Ikut Citarasa Masing-Masing.  Kacau Hingga Sebati.
Masukkan Pula Petai Dan 1 Cawan Air. Masak Hingga Sambal Agak Kering.




Done Guys!!! You Can Eat With Hot Rice And Some Vege….Yummy!!...Actually If You All Tak Letak Petai , Bole Jugak Gantikan Dengan Terung Pipit..Ala Terung Yang Kecil-Kecil Tu. Ataupun Bole Letak Dengan Bamboo Shoot. Pandai-Pandai La Ubah Suai  Ya!! Kalau Rasa Nak Makan Dengan Ketupat, Jangan Letak Petai, Buat Daging Je And Make Sure This Dish Kering..Baru Sedap..Ala Ala Serunding Gitewwww…Ok Selamat Mencuba ..

No comments: