MANTRA TO MYSELF

God has perfect timing; never early, never late. It takes a little patience and it takes a lot of faith but it’s worth the wait.

As Aristotle said,

“Patience is bitter, but its fruit is sweet.”

Saturday, 22 June 2019

RESEPI 65 : RENDANG AYAM SIMPLE


Hi guys…SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI  semua…

Today I nak share my favorite dish untuk hari raya yang harus ada masa hari raya pertama iaitu ‘Rendang’. This is simple dish with very easy to find ingredients. Let’s check it out below.

BAHAN-BAHAN
½ ekor ayam
6 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit
1 kotak santan Kara
1 packet kecil kerisik
4 batang serai
3 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
½ inch halia
½ inch kunyit hidup
½ inch belacan
15 batang cili padi
1 sdb cili kisar

SAL'S RENDANG


CARA-CARA
Kisar halus bawang besar, bawang putih, halia, kunyit hidup, cili padi, belacan dan 2 btg serai yang telah dihiris halus.
Panaskan minyak dan masukkan 2 btg serai yg telah dicarik. Goreng sebentar dalam 2-3 minit .
Masukkan pula bahan kisar bersama cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
Kemudian masukkan air dalam 3 cawan dan tunggu sehingga paste agak kering.
Kemudian masuk pula ayam dan gaul hingga semua paste bersalut dengan ayam.
Masuk 1 cawan air dan 1 kotak santan. Gaul rata dan tunggu hingga ayam masak dan sedikit kering.
Kemudian masukkan daun limau purut yang telah dipotong halus dan juga kerisik.
Gaulkan sehingga kerisik sebati dan tambah 1 cawan air lagi.
Tunggu sehingga kuah pecah minyak dan ayam masak. Ikut citarasa masing-masing sama ada nak rending kering atau berkuah sedikit.
Once kuah agak kering masukkan pula daun kunyit yang telah dihiris halus.
Perasakan dengan garam dan gula. ( I used 2 tbs of sugar and 1 tsp of salt).
Done….




3 comments:

Siti Awadah said...

nmpk sedap... leh try.... 1st time datang sini.. done follow blog.. jemput datang dan follow blog saya juga.. terima kasih :)

Anonymous said...

Simply desire to sayy your article is as surprising. The clarity
to yiur publish is simply excellent and tnat i can suppose you arre
knowledgeable onn this subject. Well with your permission allow me to grasp your feed to keep
updated with imminent post. Thanks one millio and please keep up the rewarding work.

itsmesalrini said...

Thank you for the blog walking my page.