Friday 30 October 2020

RESEPI 84: IKAN BAWAL EMAS MASAK SINGGANG

Hi Semua! How are you? Hope you guys have an extraordinary day!

Hari ini adalah hari ke-4 CMCO extended. I’m still working from home and I’m not so productive yet. Frankly speaking, I’m not preferring to work from home. Okaylah, jom check resepi untuk hari ini which is ikan bawal emas masak singgang. My favourite lazy day recipe and it taste so good with sambal belacan. Senang sangat nak masak singgang ni. Tak perlu nak menumis  dan tak perlu nak tunggu lama. Paling suka sebab cepat masak.

 BAHAN-BAHAN

1 Ekor Ikan bawal Emas (Potong 2)

4 keping asam keping

2 btg serai- ketuk

½ sdk Maggi Cukup Rasa

Garam

Air secukupnya

4 Ulas bawang putih -hiris halus

1 biji bawang besar -hiris halus

½ inch Halia -hiris halus

4-5 Batang bendi

Sedikit belacan

 

CARA-CARA

Masukkan hirisan bawang putih, bawang besar, halia, serai, air dan sedikit belacan dalam periuk. Tunggu hingga mendidih. Kalau nak kuah lebih letak air lebih. Setelah mendidih,masukkan ikan, asam keping dan bendi yang dah siap dibasuh . Perasakan dengan Maggi Cukup Rasa dan garam dan tunggu sampai masak.

Siap & Selamat Mencuba!



Walaupun rupanya tidak berapa menarik tetapi rasanya "Padu".....boleh repeat perpinggan-pinggan nasi.




No comments: