Friday 5 February 2021

RESEPI 85: AYAM PERCIK | GRILLED SPICED CHICKEN

Hello guys!

How are you? How’s life in this current situation? MCO extended lagi to 18hb Feb 2020. For those yang bekerja , selamat bekerja and stay safe. And pada yang stay at home or WFH, keep it up and please stay safe also ok. Dah lama tak share resepi. Disebabkan last week I was in the mood of cooking, maka dengan ini terhasil laah resepi ayam percik. Ya Allah, I’m so proud of myself. Hahahaha. 1st time masak jadi. Actually lama dah nak try buat ayam percik, tapi ingatkan bahan2 susah, itu yang tergendala . In fact, the ingredients are so simple. Semua dah ada di dapur.

Okeylah jom tengok my ayam percik resepi!




 BAHAN- BAHAN:

1 ekor ayam - dipotong 4

1 keping asam keeping

Gula & Garam

1 Kotak kecil santan KARA

BAHAN KISAR:

2 biji bawang besar

4-5 ulas bawang putih

1 inci halia

1 inci kunyit hidup

1 batang serai

3 sdb cili kisar

1 sdk lada hitam

1 sdb peanut butter kasar (rahsia kesedapan ayam percik nie)

 


CARA CARA:

Campurkan semua bahan kisar , ayam dan santan ke dalam kuali. Gaul hingga sekata.

Masakkan di atas dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau.


Tunggu sehingga ayam separuh masak.

Masukkan asam keping, garam dan gula secukupnya.

Setelah ayam separuh masak, asingkan ayam tersebut di pinggan lain untuk di bakar.



Kuah boleh digunakan  mencelup ayam untuk dibakar.

Bakar ayam sehingga masak. Lebihan kuah tadi boleh dipekatkan dan diletakkan di atas ayam bakar tadi .

Siap!




No comments: