Hello guys!
How are you? How’s life
in this current situation? MCO extended lagi to 18hb Feb 2020. For those yang
bekerja , selamat bekerja and stay safe. And pada yang stay at home or WFH, keep
it up and please stay safe also ok. Dah lama tak share resepi. Disebabkan last
week I was in the mood of cooking, maka dengan ini terhasil laah resepi ayam
percik. Ya Allah, I’m so proud of myself. Hahahaha. 1st time masak jadi.
Actually lama dah nak try buat ayam percik, tapi ingatkan bahan2 susah, itu
yang tergendala . In fact, the ingredients are so simple. Semua dah ada di dapur.
Okeylah jom tengok my
ayam percik resepi!
1 ekor ayam - dipotong 4
1 keping asam keeping
Gula & Garam
1 Kotak kecil santan KARA
BAHAN KISAR:
2 biji bawang besar
4-5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 batang serai
3 sdb cili kisar
1 sdk lada hitam
1 sdb peanut butter kasar
(rahsia kesedapan ayam percik nie)
CARA CARA:
Campurkan semua bahan kisar
, ayam dan santan ke dalam kuali. Gaul hingga sekata.
Masakkan di atas dapur
dengan api perlahan sambil terus dikacau.
Tunggu sehingga ayam
separuh masak.
Masukkan asam keping,
garam dan gula secukupnya.
Setelah ayam separuh
masak, asingkan ayam tersebut di pinggan lain untuk di bakar.
Kuah boleh digunakan mencelup ayam untuk dibakar.
Bakar ayam sehingga
masak. Lebihan kuah tadi boleh dipekatkan dan diletakkan di atas ayam bakar
tadi .
Siap!
No comments:
Post a Comment