Tuesday, 20 February 2018

RESEPI 16 : LALA MASAK PEDAS

Bahan-Bahan
1 kg Lala/ siput retak seribu (Basuh dan rendam dengan air gandum & garam)
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
½ inch halia
½ inch belacan
4 biji cili padi
4 sb cili kisar
1 biji telur Gred AA
Daun kelsom & daum limau purut
Gula/ Garam/serbuk black pepper

Cara-cara
·         Rebus lala dlm 5 minit . Angkat dan ketepikan
·         Blend bawang besar, merah, putih, halia, belacan, cili padi
·      Panaskan minyak dan masukkan serai . Goreng dalam 2-3 minit dan masukkan bahan yang di kisar tadi.
·         Kemudian masukkan cili kisar . Tumis sehingga pecah minyak. Masukkan 1 cawan air
·         Perasakan dengan gula, garam dan balck pepper. Jika sudah secukupa rasa masukkan I bji telur dan daun kelsom/ daun limau purut
·         Kemudian masukkan lala tadi dan gaul hingga rata
·         Done




2 comments:

adianiez AIDA said...

Sgt sedap ni.
Sukar nak dptkan lala fresh kat sini.

itsmesalrini said...

Sis kat mana? Kat Sepang pun sama la , susah nak cari yang fresh.