Bahan-Bahan
1 kg Lala/
siput retak seribu (Basuh dan rendam dengan air gandum & garam)
1
biji bawang besar
3
biji bawang merah
3
ulas bawang putih
3
batang serai
½ inch
halia
½ inch
belacan
4
biji cili padi
4 sb
cili kisar
1
biji telur Gred AA
Daun kelsom
& daum limau purut
Gula/
Garam/serbuk black pepper
Cara-cara
·
Rebus
lala dlm 5 minit . Angkat dan ketepikan
·
Blend
bawang besar, merah, putih, halia, belacan, cili padi
· Panaskan
minyak dan masukkan serai . Goreng dalam 2-3 minit dan masukkan bahan yang di
kisar tadi.
·
Kemudian
masukkan cili kisar . Tumis sehingga pecah minyak. Masukkan 1 cawan air
·
Perasakan
dengan gula, garam dan balck pepper. Jika sudah secukupa rasa masukkan I bji
telur dan daun kelsom/ daun limau purut
·
Kemudian
masukkan lala tadi dan gaul hingga rata
·
Done
2 comments:
Sgt sedap ni.
Sukar nak dptkan lala fresh kat sini.
Sis kat mana? Kat Sepang pun sama la , susah nak cari yang fresh.
Post a Comment