Wednesday 23 May 2018

RESEPI 26: KARI KEPALA IKAN A.K.A GULAI KEPALA IKAN




 Assalamualaikum 
Post kali nie adalah juadah untuk Ramadhan yg ke-3. Resepi gulai kepala ikan. I nie tak berapa pandai masak gulai. Al- maklumlah apa-apa yang berkaitan dengan santan nie macam takut sikit nak masak tapi disebabkan hari tu sangatlah lah teringin nak makan gulai..kena buat jugaklah. Kalau beli belum tentu sedap. Tah-tah time buka dah basi. Baik buat sendiri dengan sentuhan sendiri. Heheehhe. Setiaaap kali masak gulai jer mesti google..Pastu bandingkan resepi ..tgk yang mana the best and simple dan org Kedah kata tak renyah…senang nak adjust …so googling lah kita nie..akhirnya dapat la conclusion resepi sendiri…hehehe..Actually gulai nie basic dia sama saja..Cara kita masak tu yang penting….Okeylah nie resepi yang I tolak-tambah sampai jadi dan enak dimakan..ENAK ok…..

BAHAN-BAHAN KISAR
1 Biji Bawang Besar
3 Biji Bawang Merah
½ Inch Halia
2 Ulas Bawang Putih
BAHAN-BAHAN TUMIS
2 Biji Bawang Merah Kecil, Hiris
2 Ulas Bawang Putih, Hiris
2 Tangkai Daun Kari, Dilurut
½ Inch Halia Dihiris
BAHAN-BAHAN LAIN
Kepala Ikan Jenahak (Belah Dua)
4 Btg Bendi
1 Biji Tomato
1 Bungkus Rempah Ikan Babas
1 Bungkus Rempah Ikan Adabi
3 Sudu Besar Cili Kisar
1/2 Cwn Air Asam
1 Kotak Santan Kara
Air Secukupnya
Garam/Gula

CARA-CARA
Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis hingga naik bau dan kemudian masuk bahan kisar .
Masukkan rempah kari yang sudah dibancuh dengan 1 cawan air, cili kisar  dan 2 sudu besar santan. Masak sehingga bau rempah mentah hilang.
Masukkan air asam ,garam dan masak hingga naik minyak
Bila rempah naik minyak baru masukkan ikan dan balik- balikkan hingga ikan 1/2 masak.
Masukkan santan dan masak hingga mendidih. Adjust kepekatan yang dikehendaki dengan tambahan air.
Setelah kuah menggelegak baru masukkan kacang bendi dan tomato
Sesuaikan rasanya
Perlahankan api paling kecik dan biar beberapa minit supaya kuah naik minyak dan cantik




No comments: