Assalamualaikum
Post kali nie adalah juadah untuk
Ramadhan yg ke-3. Resepi gulai kepala ikan. I nie tak berapa pandai masak
gulai. Al- maklumlah apa-apa yang berkaitan dengan santan nie macam takut sikit
nak masak tapi disebabkan hari tu sangatlah lah teringin nak makan gulai..kena
buat jugaklah. Kalau beli belum tentu sedap. Tah-tah time buka dah basi. Baik
buat sendiri dengan sentuhan sendiri. Heheehhe. Setiaaap kali masak gulai jer
mesti google..Pastu bandingkan resepi ..tgk yang mana the best and simple dan
org Kedah kata tak renyah…senang nak adjust …so googling lah kita nie..akhirnya
dapat la conclusion resepi sendiri…hehehe..Actually gulai nie basic dia sama
saja..Cara kita masak tu yang penting….Okeylah nie resepi yang I tolak-tambah
sampai jadi dan enak dimakan..ENAK ok…..
BAHAN-BAHAN
KISAR
1 Biji Bawang Besar
3 Biji Bawang Merah
½ Inch Halia
2 Ulas Bawang Putih
BAHAN-BAHAN
TUMIS
2 Biji Bawang Merah Kecil, Hiris
2 Ulas Bawang Putih, Hiris
2 Tangkai Daun Kari, Dilurut
½ Inch Halia Dihiris
BAHAN-BAHAN
LAIN
Kepala Ikan Jenahak (Belah Dua)
4 Btg Bendi
1 Biji Tomato
1 Bungkus Rempah Ikan Babas
1 Bungkus Rempah Ikan Adabi
3 Sudu Besar Cili Kisar
1/2 Cwn Air Asam
1 Kotak Santan Kara
Air Secukupnya
Garam/Gula
CARA-CARA
Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis
hingga naik bau dan kemudian masuk bahan kisar .
Masukkan rempah kari yang sudah dibancuh
dengan 1 cawan air, cili kisar dan 2
sudu besar santan. Masak sehingga bau rempah mentah hilang.
Masukkan air asam ,garam dan masak
hingga naik minyak
Bila rempah naik minyak baru masukkan
ikan dan balik- balikkan hingga ikan 1/2 masak.
Masukkan santan dan masak hingga
mendidih. Adjust kepekatan yang dikehendaki dengan tambahan air.
Setelah kuah menggelegak baru masukkan
kacang bendi dan tomato
Sesuaikan rasanya
No comments:
Post a Comment