Wednesday 23 May 2018

RESEPI 25: CUCUR UDANG / KUAH KACANG SIMPLE

Assalamualaikum semua…Alhamdulillah sekarang bulan Ramdhan . Hari nie adalah Ramadhan ke-7.Syukur ke hadrat Allah, masih lagi dapat sambut Ramadhan pada tahun ini. Sepanjang 7 hari berpuasa nie, alhamdulillah hanya sehari jer beli makanan dekat bazar.  Nasi Briyani…tu pun tak sedap uols…tak puas makan..That’s why this year I berazam kalau boleh masak sendiri..lebih bagus dan lebih puas makan…Ayaq tu ada jugak la beli sebab byk pilihan..tapi bab makanan nie kalau bole tak mau beli di bazaar …I pun tak jejak  lagi kat mana-mana bazaar kat Aloq Staq nie.. my hubby yang rajin pi…Okey, hari nie I nak share my simple recipe for cucur udang n kuah kacang..Sangat-sangat senang nak buat. Tapi nie buat untuk 2 org makan jer ok…So uols pandai-pandai la adjust kalau nak buat untuk ramai org. Ni juadah 1st day Ramadhan. Cucuq udang makan dengan keow teow goreng pedas merapi...Let’s check it out………



KUAH KACANG
Bahan-Bahan Digoreng Dan Dikisar
10 Tangkai Cili Kering
1 Biji Bawang Besar
2 Ulas Bawang Putih
2 Biji Bawang Merah
1 Btg Serai (Dikisar) – Tidak Perlu Goreng
Bahan-Bahan Lain
1 Cawan Kacang Yang Telah Digoreng Dan Ditumbuk Halus
Gula
Garam
Air Asam Jawa
Isi Ayam Yg Dihiris Kecil-Kecil Halus

Cara-Cara
Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar tadi hingga naik bau
Masukkan air asam jawa dalm separuh cawan. Ikut citarasa masing-masing. Jangan letak banyak sangat. Masam kuah kacang tak sedap sangat nanti.
Masukkan 1 cawan air dan tunggu hingga mendidih
Kemudian masukkan kacang dan perasakan dengan gula dan garam. Kuah kacang yang manis  sedikit adalah pilihan saya uols…I suka makan manis..Tapi jangan la manis sangat . Ikut kesesuaian rasanya…ok..Kuah kacang tadi dibiarkan masak hingga pekat dan pecah minyak. Tambahkan air jika terlalu pekat.

CUCUR UDANG
1 ¼ Cawan Tepung
Satu Genggam Daun Kucai Yg Dihiris
1 Genggam Taugeh
1 Genggam Udang
½ Sdk Kfc Kunyit Serbuk
½ Sdk Garam

Satukan semua bahan-bahan dia atas dan masukkan air. Gaul hingga sebati. Adunan hendaklah tidak terlalu cair atau pekat.
Make sure minyak betul-betul panas baru masukkan adunan tadi untuk digoreng. I just guna sudu besar jer then ratakan dalam kuali ikut bentuk yang anda suka..OK…
DONE…SELAMAT MENCUBA!!!!!!




No comments: