KUAH
KACANG
Bahan-Bahan
Digoreng Dan Dikisar
10 Tangkai Cili Kering
1 Biji Bawang Besar
2 Ulas Bawang Putih
2 Biji Bawang Merah
1 Btg Serai (Dikisar) – Tidak Perlu
Goreng
Bahan-Bahan
Lain
1 Cawan Kacang Yang Telah Digoreng Dan
Ditumbuk Halus
Gula
Garam
Air Asam Jawa
Isi Ayam Yg Dihiris Kecil-Kecil Halus
Cara-Cara
Panaskan minyak masak dan tumis bahan
kisar tadi hingga naik bau
Masukkan air asam jawa dalm separuh
cawan. Ikut citarasa masing-masing. Jangan letak banyak sangat. Masam kuah
kacang tak sedap sangat nanti.
Masukkan 1 cawan air dan tunggu hingga
mendidih
Kemudian masukkan kacang dan perasakan
dengan gula dan garam. Kuah kacang yang manis
sedikit adalah pilihan saya uols…I suka makan manis..Tapi jangan la
manis sangat . Ikut kesesuaian rasanya…ok..Kuah kacang tadi dibiarkan masak
hingga pekat dan pecah minyak. Tambahkan air jika terlalu pekat.
CUCUR
UDANG
1 ¼ Cawan Tepung
Satu Genggam Daun Kucai Yg Dihiris
1 Genggam Taugeh
1 Genggam Udang
½ Sdk Kfc Kunyit Serbuk
½ Sdk Garam
Satukan semua bahan-bahan dia atas dan
masukkan air. Gaul hingga sebati. Adunan hendaklah tidak terlalu cair atau
pekat.
Make sure minyak betul-betul panas baru
masukkan adunan tadi untuk digoreng. I just guna sudu besar jer then ratakan
dalam kuali ikut bentuk yang anda suka..OK…
DONE…SELAMAT MENCUBA!!!!!!
No comments:
Post a Comment