Thursday, 11 October 2018

RESEPI 38: PHADPED AYAM TERUNG HIJAU


Hello guys,

How do you feel today? Hope you guys have an amazing wonderful day. I hari ni masak uols. Rajin sikit. Lagipun tadi pi market. Beli ayam, ketam, ikan and sayur . Bekalan untuk dua tiga hari lagi untuk masak. Tak payah nak ulang alik tiap- tiap hari pi market. Peniaga kat market pun ‘cemuih’ tengok I kan. So, hari ni nak share with you guys my masakan. #salsmenuoftheday . Tu hashtag kat Instagram, maybe uols nak tengok..maybe..Alright, let’s check it out the ingredients below.

BAHAN-BAHAN
1 mangkuk ayam  - hiris ketul-ketul kecil
6 biji terung bulat hijau
6 helai daun limau purut
½ sdk garam
1 sdk gula

BAHAN-BAHAN KISAR
2 btg serai
½ inch halia
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
1 sdk biji black pepper
8 btg cili padi
½ inch belacan
½ inch kunyit hidup

CARA-CARA
1.      Tumis bahan-bahan kisar hingga masak dan pecah minyak.
2.      Masukkan ayam. Gaul hingga sebati dengan paste yang ditumis tadi.
3.      Masukkan 1 cawan air dan masak ayam hingga empuk
4.      Masukkan terung dan tunggu hingga masak
5.      Masukkan gula, garam dan daun limau purut. Perasa mengikut tekak masing2.



Done. Lebih enak dimakan berama ikan goreng, sambal picit dan ulam. Nasi haruslah panas-panas ok.

Selamat mencuba. Good Luck!



No comments: