Hi
guys! Dah bekerja di office ke? I next week start work in the office.
Alhamdulillah. Lega la sikit. Bekerja di rumah ni banyak sangat distraction and
for me amat low productivity. Okey, now nk share dengan uols my recipe ayam
masak lemak cili padi dengan terung. Selalunya I masak lemak cili padi nie
letak timun , rebung, daun ubi kayu but kali ni 1st time try masak
dengan terung. Actually rasa semua sama. Cuma bezanya adalah sayur apa yang
kita letak. As for me, I suka lagi kalau makan dengan rebung atau pucuk ubi
kayu. Plus tumbuk sambal belacan. So yummy!
BAHAN-BAHAN
7
ketul ayam
1
batang terung (1st time buat guna 1 batang terung sebab takut tak
sedap)
1 Kotak
Santan Kara
2
keping asam keping
2 btg
serai- ketuk
½ sdk
Maggi Cukup Rasa
1
kiub ayam Knor
Air
secukupnya
BAHAN
KISAR
10 bj
cili padi
1 sdk
kunyit serbuk
2 Ulas
bawang putih
1
biji bawang besar
CARA-CARA
Masukkan
bahan kisar, ayam , serai dan air dalam periuk. Masak dengan api sederhana sehingga
ayam masak.
Masuk
pula santan Kara dan kacau sehingga sebati. Kalau nak cair letak air lagi.
Masak dalam 5 minit. Make sure kacau ya untuk elak santan pecah.
Kemudian
masuk terung, asam keping, kiub ayam Knor dan Maggi Cukup Rasa. Tunggu sehingga
terung lembut dan dikacau selalu.
Masak
hingga mendidih.
Siap!
4 comments:
first time jugak nampak orang guna terung dalam masak lemak ni. Nanti nak try jugak lah sebab I suka terung. Btw, follow sini ya https://www.farhanajafri.com/
Hi farhana....betui tu...nie try sbb nmpk kt FB haritu and kebetulan ada terung ...try la..but x berapa gemar la..better masak ngan kentang or sayur lain..hehehe...Anyway, thanks ya baca blog iolss..Nanti i follow balik ya
I biasa guna terung kalau masak ikan..lepas ni bleh la cuba sbb i suka je terung
Masak lemak ikan ke SA ?...Saya x penah letak terung dlm masak lemak ikan...boleh cuba jugak
Post a Comment