Thursday, 25 June 2020

RESEPI 82 : AYAM MASAK LEMAK CILI PADI DENGAN TERUNG



Hi guys! Dah bekerja di office ke? I next week start work in the office. Alhamdulillah. Lega la sikit. Bekerja di rumah ni banyak sangat distraction and for me amat low productivity. Okey, now nk share dengan uols my recipe ayam masak lemak cili padi dengan terung. Selalunya I masak lemak cili padi nie letak timun , rebung, daun ubi kayu but kali ni 1st time try masak dengan terung. Actually rasa semua sama. Cuma bezanya adalah sayur apa yang kita letak. As for me, I suka lagi kalau makan dengan rebung atau pucuk ubi kayu. Plus tumbuk sambal belacan. So yummy!

BAHAN-BAHAN
7 ketul ayam
1 batang terung (1st time buat guna 1 batang terung sebab takut tak sedap)
1 Kotak Santan Kara
2 keping asam keping
2 btg serai- ketuk
½ sdk Maggi Cukup Rasa
1 kiub ayam Knor
Air secukupnya

BAHAN KISAR
10 bj cili padi
1 sdk kunyit serbuk
2 Ulas bawang putih
1 biji bawang besar

CARA-CARA
Masukkan bahan kisar, ayam , serai dan air dalam periuk. Masak dengan api sederhana sehingga ayam masak.
Masuk pula santan Kara dan kacau sehingga sebati. Kalau nak cair letak air lagi. Masak dalam 5 minit. Make sure kacau ya untuk elak santan pecah.
Kemudian masuk terung, asam keping, kiub ayam Knor dan Maggi Cukup Rasa. Tunggu sehingga terung lembut dan dikacau selalu.
Masak hingga mendidih.
Siap!



4 comments:

Farhana Jafri said...

first time jugak nampak orang guna terung dalam masak lemak ni. Nanti nak try jugak lah sebab I suka terung. Btw, follow sini ya https://www.farhanajafri.com/

itsmesalrini said...

Hi farhana....betui tu...nie try sbb nmpk kt FB haritu and kebetulan ada terung ...try la..but x berapa gemar la..better masak ngan kentang or sayur lain..hehehe...Anyway, thanks ya baca blog iolss..Nanti i follow balik ya

Suria Amanda said...

I biasa guna terung kalau masak ikan..lepas ni bleh la cuba sbb i suka je terung

itsmesalrini said...

Masak lemak ikan ke SA ?...Saya x penah letak terung dlm masak lemak ikan...boleh cuba jugak