BAHAN- BAHAN
1 Biji Bawang Putih (Lagi
Byk Lagi Sedap)
5 Biji Bawang Merah(Hiris
Kasar)
6 Biji Cili Padi
½ Inch Halia
1 Btg Serai
Ikan Masin (Talang)-
Rendam Dahulu Utk Kurangkan Masin
Air Asam Jawa
Gula/Garam Utk Perasa
CARA-CARA
Goreng Ikan Masin Dan
Angkat.
Dengan Menggunakan Minyak
Goreng Tadi, Tumis Bawang Merah,Putih,
Cili Padi, Halia Dan Serai Hingga Naik Wangi.
Masukkan Air Asam Jawa
Dan Sedikit Air Ikut Kepekatan Dan Kemasaman Yg Diingini.
Biarkan Mendidih.
Masukkan Ikan Masin Yg
Digoreng Tadi
Perasakan Dengan Gula Dan
Garam Secukupnya.
SELAMAT MENCUBA YA!!!!
No comments:
Post a Comment