Friday 13 October 2017

RESEPI 9 :SAL'S KIMCHI SO SIMPLE.....

Hi semua….hari ni nk kongsi dengan uols resepi kimchi....
Fyi, this is my 1st trial buat kimchi sebab nk beli mahal giler satu bekas so buat sendiri . Bhn2 pun senang. Check this out guysssssss!!!!!



BAHAN BAHAN
1 Batang Kobis Panjang (Napa Cabbage)
1/2 Cawan Garam
1 Batang Lobak Merah
1 Pokok Daun Bawang
1 Paket Serbuk Cili BABA’S

BAHAN UNTUK PASTE
1 Biji Epal Merah (Buang Kulit)
1 Biji Bawang Besar Holland
3 Ulas Bawang Putih
1 Inci Halia
2 Sdk Sos Ikan

BAHAN BUBUR
1/2 cawan tepung pulut
1/4 cawan gula
3 cawan air

CARA - CARA
Potong Kobis Ikut Saiz Yang Disukai. Sederhana Besar. Jangan Kecik Sangat Sebab Nanti Kecut. Gaul Dengan Garam. Pastikan Garam Kena Pada Setiap Permukaan Kobis Tu. Masuk Dalam Besen Ke Tupperware Ke. Tindih Dengan Benda Berat. Biarkan Selama 4 Jam (Ini Kalau Ikut Resepi Asal Tapi Kalau Nak Cepat 2 Jam Pun Tak Pa). Lepas 4 Jam, Air Akan Keluar Dari Kobis Tu. Kobis Jadi Layu. Basuh Dan Perah Sebanyak 3 Kali. Perah Macam Sampai Air Tak De. TRY Sikit. Kalau Masin Sangat Bilas Lagi. Bahan Bahan Lain Macam Lobak Tu Potong Memanjang Saiz Batang Mancis. Ketepikan.


CARA –CARA BUAT PASTE KIMCHI

Blender Bahan PASTE Dengan Air Masak/Air Bertapis.
Masak Tepung Pulut Dengan Air Dan Panaskan Sampai Keluar Bubble.
Masukkan Gula Dan Kacau Dalam 1 Minit, Tutup Api Biarkan Sejuk.
Kemudian Campur Paste Tadi Dengan Bubur Tepung Pulut Tadi Bersama Daun Bawang Dan LobaK Merah.


Ambil Kobis Masukkan Dalam Bekas Kimchi Paste Lumur Kimchi Paste Dengan Kobis Panjang, Pastikan Rata. Tekan Kimchi Supaya Air Kobis Keluar Sebelum Letak Dalam Tupperware.



Tutup Dan Simpan Di Tempat Gelap Dan Sejuk Selama 24jam. Kalau Dah Ada Buih Buih Tu Dah Jadi Lah Maksudnya. Kalau Rasa Nak Masam Lagi Biarkan Lagi. Kalau Dah Okay, Terus Masukkan Ke Dalam Peti Sejuk. Lagi Lama Lagi Sedap.


No comments: