Monday 9 July 2018

RESEPI 29: PAD KRA PAO GAI / AYAM MASAK DAUN SELASIH


Hello guys… hari ini I akan share recipe Pad Kra Pao Gai a.k.A Ayam Masak Daun Selasih. This Thai basil chicken recipe (pad kra pao gai ผัดกระเพราไก่) is a true classic and most popular Thai street food dishes. This is my favorite dishes and suka order kalau makan di kedai THAI. One reason why Pad Kra Pao Gai is my favorite dishes is because the recipe does not require many ingredients. It is best served with hot rice that has a fried egg on top or teluq dadar…SO yummy…..some more masa tgh raining season, masak panas-panas..nikmatnya…
Jom check recipe di bawah…

BAHAN-BAHAN :
1 Mangkuk Ayam Cincang@Potong Ketul Kecil
5 Ulas Bawang Putih
10 Tangkai Cili Padi Merah
1 Biji Bawang Merah – Hiris Halus
1 Sb Sos Ikan
1 Sb Sos Tiram
1 Sb Kicap Manis
1 Sb Kicap Pekat
1 Sk  Gula
1 Genggam Daun Selasih
3 Helai Daun Limau Purut  - Hiris Halus
1 Papan Petai



CARA-CARA :
Tumbuk Bawang Putih Dan 5 Biji Cili Padi .
Panaskan Sedikit Minyak Di Dalam Kuali Dan Masukkan Bahan-Bahan Tumbuk Tadi Dan Masak Hingga Wangi.
Kemudian, Masukkan Bawang Merah Yang Dihiris Halus Dan Biarkan Layu Seketika. Masukkan Ayam.
Biarkan Sehingga Ayam Masak Dan Masukkan Sos Ikan, Kicap Manis Dan Pekat, Sos Tiram Dan Gula. Kacau Sehingga Sebati Semua Bahan Perasa.
Kemudian Masukkan Daun Limau Purut, Balance Cili Padi  Dan Petai. Masukkan 1 Cawan Air. Tunggu Kuah Hingga Agak Pekat .
Akhir Sekali Bolehlah Masukkan Daun Selasih Dan Masak Sehingga Daun Selasih Layu. Tutup Api.





1 comment:

Anonymous said...

JOM TRY MAKAN