Hello
guys… hari ini I akan share recipe Pad
Kra Pao Gai a.k.A Ayam Masak Daun
Selasih. This Thai basil chicken recipe (pad kra pao gai ผัดกระเพราไก่) is a true classic and most popular
Thai street food dishes. This is my favorite dishes and suka order kalau makan
di kedai THAI. One reason why Pad Kra Pao Gai is my favorite dishes is because
the recipe does not require many ingredients. It is best served with hot rice
that has a fried egg on top or teluq dadar…SO yummy…..some more masa tgh
raining season, masak panas-panas..nikmatnya…
Jom
check recipe di bawah…
BAHAN-BAHAN :
1
Mangkuk Ayam Cincang@Potong Ketul Kecil
5
Ulas Bawang Putih
10
Tangkai Cili Padi Merah
1
Biji Bawang Merah – Hiris Halus
1 Sb
Sos Ikan
1 Sb
Sos Tiram
1 Sb
Kicap Manis
1 Sb
Kicap Pekat
1
Sk Gula
1
Genggam Daun Selasih
3 Helai
Daun Limau Purut - Hiris Halus
1
Papan Petai
CARA-CARA :
Tumbuk
Bawang Putih Dan 5 Biji Cili Padi .
Panaskan
Sedikit Minyak Di Dalam Kuali Dan Masukkan Bahan-Bahan Tumbuk Tadi Dan Masak
Hingga Wangi.
Kemudian,
Masukkan Bawang Merah Yang Dihiris Halus Dan Biarkan Layu Seketika. Masukkan Ayam.
Biarkan
Sehingga Ayam Masak Dan Masukkan Sos Ikan, Kicap Manis Dan Pekat, Sos Tiram Dan
Gula. Kacau Sehingga Sebati Semua Bahan Perasa.
Kemudian
Masukkan Daun Limau Purut, Balance Cili Padi
Dan Petai. Masukkan 1 Cawan Air. Tunggu Kuah Hingga Agak Pekat .
Akhir
Sekali Bolehlah Masukkan Daun Selasih Dan Masak Sehingga Daun Selasih Layu. Tutup
Api.
1 comment:
JOM TRY MAKAN
Post a Comment