Sunday, 24 March 2019

RESEPI 64: AYAM MASAK MERAH | KACANG PEAS



Assalamualaikum guys.
Today entry nak share resepi ayam masak merah letak kacang peas. Sedap tau! Ayam masak merah ni tak pedas, just nice. Budak-budak pun boleh makan. Some more ada green peas. Green peas adalah rendah lemak tetapi tinggi dalam zat dan nutrien. Secawan kacang mempunyai kurang daripada 100 kalori tetapi terdapat banyak protein, serat dan mikronutrien. So balance la khasiat resepi nie. Gitewwww…Anyway, let’s check it out the recipe!!




BAHAN-BAHAN
1 Mangkuk Ayam – goreng kunyit
1 biji bawang putih- blend
3 biji bawang besar – blend
½ inch halia – blend
½ inch belacan – blend
5 sdb. Cili kisar
2 sdb. Sos cili
1 sdb sos tomato
2 sdb kicap manis
1 sdb. Gula
1 sdk garam
1 mangkuk kecil kacang peas
1 batang serai

CARA-CARA
Tumis bahan-bahan yang telah diblend dan serai hingga warna kekuninggan.
Masuk pula cili kisar. Masak sehingga pecah minyak. Cara saya adalah :
1 kali garing tambah air 1 cawan
2 kali garing tambah air 1 cawan
3 kali garing tambah air 1 cawan.
Tunggu hingga paste tadi pecah minyak.
Masuk sos cili, sos tomato, kicap manis, gula dan garam. Perasakan sesuai selera.
Masukkan pula kacang peas, ayam dan 1 cawan air. Tunggu hingga agak kering.
Jangan lupa gaulkan supaya kuah melekat dengan ayam.
Tunggu dalam 4-5 minit.
Siap!


No comments: