Assalamualaikum
guys.
Today
entry nak share resepi ayam masak merah letak kacang peas. Sedap tau! Ayam
masak merah ni tak pedas, just nice. Budak-budak pun boleh makan. Some more ada
green peas. Green peas adalah rendah lemak tetapi tinggi dalam zat dan nutrien.
Secawan kacang mempunyai kurang daripada 100 kalori tetapi terdapat banyak
protein, serat dan mikronutrien. So balance la khasiat resepi nie. Gitewwww…Anyway,
let’s check it out the recipe!!
BAHAN-BAHAN
1 Mangkuk
Ayam – goreng kunyit
1
biji bawang putih- blend
3
biji bawang besar – blend
½ inch
halia – blend
½ inch
belacan – blend
5
sdb. Cili kisar
2
sdb. Sos cili
1 sdb
sos tomato
2 sdb
kicap manis
1
sdb. Gula
1 sdk
garam
1
mangkuk kecil kacang peas
1
batang serai
CARA-CARA
Tumis
bahan-bahan yang telah diblend dan serai hingga warna kekuninggan.
Masuk
pula cili kisar. Masak sehingga pecah minyak. Cara saya adalah :
1
kali garing tambah air 1 cawan
2
kali garing tambah air 1 cawan
3
kali garing tambah air 1 cawan.
Tunggu
hingga paste tadi pecah minyak.
Masuk
sos cili, sos tomato, kicap manis, gula dan garam. Perasakan sesuai selera.
Masukkan
pula kacang peas, ayam dan 1 cawan air. Tunggu hingga agak kering.
Jangan
lupa gaulkan supaya kuah melekat dengan ayam.
Tunggu
dalam 4-5 minit.
Siap!
No comments:
Post a Comment