Hello
guys
How
are you? Hope you guys have an amazing day.
So
hari ini nak share resepi ikan masak asam. Resepi yang mudah dan paling senang
tambah nasi berpinggan-pinggan. Sesuai untuk masakan sahur. Cepat je siap.
Makan dengan nasi panas-panas. Rasanya untuk berpantang pun boleh. Anyway, let’s
check it out the recipe guys!!
BAHAN-BAHAN :
6
ekor ikan Kembung
2
ulas Bawang putih- dihiris halus
5 ulas
bawang putih
1
biji bawang besar – potong 4
5
batang cili padi Thailand
1
inch halia – hiris halus
1
mangkuk kecil Air asam jawa
1
tsp. garam
2
tbsp. gula
1
cawan air
CARA-CARA
Goreng
ikan yang digaul garam dan kunyit. Letak tepi.
Tumiskan
bawang putih dan halia yang dihiris dan cili padi
Kemudian
masukkan air asam jawa , ulas bawang putih dan bawang besar.
Kalau
terlalu pekat, tambahkan air.
Biar
hingga mendidih dan masukkan ikan
Perasakan
dengan garam dan gula.
Done!
Enak
dimakan dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment