Hello
guys! Topic and recipe kita hari ini adalah TAUGE.
Tauge
adalah salah satu sayur kegemaran I dan hubby. Tauge adalah sayur yang paling
simple dan senang untuk dimasak. Sedap dimakan apabila disediakan di dalam
masakan antaranya sayur kicap dan juga dimasak Bersama mee. Bila sebut pasal tauge
ni mesti ada yang tak suka dengan sayur ni, terutamanya golongan kanak-kanak.
Even org dewasa pun ada yang kurang minat dengan tauge.
Actually,
tauge ni banyak khasiat.
Tauge
mampu menyumbang kepada kesuburan lelaki dan wanita. Pengambilan tauge oleh
kaum lelaki mampu membuatkan sperma yang dihasilkan lebih baik, begitu juga
bagi kaum wanita yang dapat membantu meningkatkan tahap kesuburan.
Tauge
juga mempunyai estrogen semulajadi yang berfungsi sama dengan estrogen
sintesis. Estrogen dalam tauge dapat meningkatkan kepadatan dan susunan tulang,
serta mencegah kerapuhan tulang (osteoporosis). Pengambilan tauge oleh wanita
secara kerap dapat membantu mengelakkan dari kanser payudara, gangguan
menjelang haid, simptom pra-menopaus, dan gangguan akibat menopaus.
Paling
penting, tauge sebenarnya sangat kaya dengan vitamin seperti vitamin A, B, C, K
dan E serta mineral seperti zat besi. Vitamin dan zat mineral ini vitamin ini
sangat penting untuk tumbesaran dan perkembangan tubuh badan kita terutamanya
dalam menyokong sistem pertahanan badan.
So
now, jom check it out my simple recipe!
BAHAN-BAHAN:
1
mangkuk kecil tauge
1
mangkuk kecil hirisan kobis
1
ulas bawang merah
3
ulas bawang putih
1
ketul tauhu
3 sdb
Kicap Manis
½ kiub
pati ayam
CARA-CARA:
Cuci kobis
dan tauge buangkan salutan hitamnya & toskan.
Panaskan
minyak dalam kuali, bila minyak dah panas masukkan bawang merah & bawang
putih, gorengkan sebentar sahingga layu dan naik bau.
Masukkan
tauhu gorengkan sebentar kemudian masukkan kiub ayam , sedikit air dan kacau
sebatikan.
Masukkan
pula tauge dan kobis kacaukan supaya bahan-bahan tadi sebati .Gorengkan
sebentar je supaya taugeh crispy & tidak terlalu layu.
Akhir
sekali masukkan kicap, gaulkan sayuran supaya sebati & perasakan sesuai dengan
citarasa kita.
Matikan
api dan siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment