Sunday, 5 January 2020

RESEPI 72: TAUGE GORENG KICAP SIMPLE


Hello guys! Topic and recipe kita hari ini adalah TAUGE.


Tauge adalah salah satu sayur kegemaran I dan hubby. Tauge adalah sayur yang paling simple dan senang untuk dimasak. Sedap dimakan apabila disediakan di dalam masakan antaranya sayur kicap dan juga dimasak Bersama mee. Bila sebut pasal tauge ni mesti ada yang tak suka dengan sayur ni, terutamanya golongan kanak-kanak. Even org dewasa pun ada yang kurang minat dengan tauge.

Actually, tauge ni banyak khasiat.

Tauge mampu menyumbang kepada kesuburan lelaki dan wanita. Pengambilan tauge oleh kaum lelaki mampu membuatkan sperma yang dihasilkan lebih baik, begitu juga bagi kaum wanita yang dapat membantu meningkatkan tahap kesuburan.

Tauge juga mempunyai estrogen semulajadi yang berfungsi sama dengan estrogen sintesis. Estrogen dalam tauge dapat meningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta mencegah kerapuhan tulang (osteoporosis). Pengambilan tauge oleh wanita secara kerap dapat membantu mengelakkan dari kanser payudara, gangguan menjelang haid, simptom pra-menopaus, dan gangguan akibat menopaus.

Paling penting, tauge sebenarnya sangat kaya dengan vitamin seperti vitamin A, B, C, K dan E serta mineral seperti zat besi. Vitamin dan zat mineral ini vitamin ini sangat penting untuk tumbesaran dan perkembangan tubuh badan kita terutamanya dalam menyokong sistem pertahanan badan.

So now, jom check it out my simple recipe!

BAHAN-BAHAN:
1 mangkuk kecil tauge
1 mangkuk kecil hirisan kobis
1 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 ketul tauhu
3 sdb Kicap Manis
½ kiub pati ayam




CARA-CARA:
Cuci kobis dan tauge buangkan salutan hitamnya & toskan.
Panaskan minyak dalam kuali, bila minyak dah panas masukkan bawang merah & bawang putih, gorengkan sebentar sahingga layu dan naik bau.
Masukkan tauhu gorengkan sebentar kemudian masukkan kiub ayam , sedikit air dan kacau sebatikan.
Masukkan pula tauge dan kobis kacaukan supaya bahan-bahan tadi sebati .Gorengkan sebentar je supaya taugeh crispy & tidak terlalu layu.
Akhir sekali masukkan kicap, gaulkan sayuran supaya sebati & perasakan sesuai dengan citarasa kita.
Matikan api dan siap untuk dihidangkan.

No comments: