Sunday, 26 April 2020

RESEPI 80: AYAM BERLADO


Hi guys! How are you? I hope you guys have an amazing Sunday night. 

Esok kerja uolssss but work from home (WFH) until 12 May 2020 and further notice. So esok start dapat motivation message “Please continue to ensure productivity and strive to get as much done even while working from home”. Hurmmmmm…Okey , so jom check it out my ayam berlado resepi Ramadhan version.




BAHAN-BAHAN KISAR KASAR
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
12 btg cili api Thai merah
3 btg cili besar merah
½ inch halia

BAHAN-BAHAN LAIN
1 mangkuk kecil ayam – Hiris ketulan kecil (Goreng dengan garam kunyit)
2 sdb gula
½ sdk garam
½ sdk serbuk Maggi Cukup Rasa
5 helai daun limau purut

CARA-CARA
Tumis bahan-bahan kisar dengan 1 cawan air hingga pecah minyak.
Masukkan ayam yg telah digoreng dengan kunyit dan garam. Gaul hingga rata dan masukkan ½ cawan air . Masak dalam 5 minit hingga air sedikit kering.
Masukkan pula gula, garam, serbuk Maggi Cukup rasa dan daun limau purut. Gaul hingga sekata. Siap!

Senang sangat. Menu untuk sahur ataupun berbuka.
Selamat Mencuba !



No comments: