Hello Everybody…
Okey, Hari Ini I Nak Share Kat You All One Of My Favourite
Menu Bila Malas Menjelma And Nak Clear Bahan Mentah Di Dalam Freezer.. So I
Suka Masak Sambal Ikan..Sangat Simple..Tak Payah Nak Blend Ke Apa..But Make
Sure You All Ada Cili Yang Dah Dikisar La Dalam Freezer Tu…Kata Nak Clear
Barang Dalam Freezer Kan…Okey..So Lets Check It Out The Ingredients …
BAHAN-BAHAN
5 Ekor Ikan
Kembung
Cili Kisar
1 Biji
Bawang Besar
2 Biji
Bawang Merah
Gula Dan
Garam
2 Sudu Besar
Sos Cili
CARA-CARA
Goreng Ikan Kembung Dahulu (Make Sure Ikan Da Di Salut Serbuk
Kunyit Dan Garam )
Potong Bwg Besr Dan Bwg Merah Halus2.
Kemudian Dengan Menggunakan Minyak Goreng Tadi, Tumis Bawang
Hingga Naik Bau Dan Masukkan Cili Kisar. Cili Kisar Nie Ikut You All La Nak
Banyak Mana..Ok
Masak Hingga Pecah Minyak. As Usual Lagi Lama Lagi Sedap.
Tapi Make Sure Letak Air La..If Not Hangit Sambal Tu.
Then , Dah Pecah Minyak Masuk Sos Cili Dan Perasakan Dengan
Gula Dan Garam
Akhir Sekali Masuk Kan Ikan Dan Masak Dalam 5 Minit.
Tadaaaa Sedia Untuk Di Makan Dengan Nasi Panas…
SELAMAT MENCUBA YA!!!
No comments:
Post a Comment