Saturday, 3 March 2018

RESEPI 18 : PHAD PHET SEAFOOD


RESEPI 18 :  PHAD PHET SEAFOOD

BAHAN-BAHAN :

Udang/ Sotong
Terung Hijau Bulat / Kacang Pjg
2 Batang Serai
Daun Limau Purut
Gula/Garam
I Sudu Cili Kisar

BAHAN-BAHAN DI BLEND :

½ Inch Halia
1 Biji Bawang Besar
3 Biji Bawang Merah
3 Ulas Bawang Putih
1 Sudu Kecil Lada Hitam
Sedikit Belacan
½ Kunyit Hidup
15 Btg Cili Padi Hijau (Ikut Kepedasan Anda)

CARA-CARA:

Panaskan Minyak Dan Tumiskan Bahan Yang Di Blend Bersama Serai Hingga Naik Bau.
Masukkan Cili Kisar Dan Masak Hingga Pecah Minyak. Lagi Lama Menumis Lagi Tahan Masakan Ini (Masuk Air Jika Paste Kering)
Kemudian Masukkan Terung Hijau . Agak2 Dah Masak Terung Baru Masuk Udang Dan Sotong.  Perasakan Dengan Gula Dan Garam  Dan Letak Daun Limau Purut Di Akhir Masakan.







No comments: