RESEPI 18 : PHAD PHET SEAFOOD
BAHAN-BAHAN :
Udang/ Sotong
Terung Hijau Bulat / Kacang Pjg
2 Batang Serai
Daun Limau Purut
Gula/Garam
I Sudu Cili Kisar
BAHAN-BAHAN DI BLEND :
½ Inch Halia
1 Biji Bawang Besar
3 Biji Bawang Merah
3 Ulas Bawang Putih
1 Sudu Kecil Lada Hitam
Sedikit Belacan
½ Kunyit Hidup
15 Btg Cili Padi Hijau (Ikut
Kepedasan Anda)
CARA-CARA:
Panaskan Minyak Dan Tumiskan
Bahan Yang Di Blend Bersama Serai Hingga Naik Bau.
Masukkan Cili Kisar Dan Masak
Hingga Pecah Minyak. Lagi Lama Menumis Lagi Tahan Masakan Ini (Masuk Air Jika
Paste Kering)
Kemudian Masukkan Terung Hijau .
Agak2 Dah Masak Terung Baru Masuk Udang Dan Sotong. Perasakan Dengan Gula Dan Garam Dan Letak Daun Limau Purut Di Akhir Masakan.
No comments:
Post a Comment