BAHAN-BAHAN :
Udang Ketak/Lipan
Daun Limau Purut
Gula/Garam
4 Sudu Besar Cili Kisar (Ikut
Kepedasan)
1 Biji Telur Gred A
BAHAN-BAHAN DI BLEND :
½ Inch Halia
2 Biji Bawang Besar
2 Biji Bawang Merah
1 Ulas Bawang Putih
Sedikit Belacan
CARA-CARA:
Panaskan Minyak Dan Goreng Udang
Ketak (Gaulkan Dengan Serbuk Kunyit Dan Garam) Hingga Garing.
Dengan Menggunakan Minyak Goreng
Tadi Tumiskan Bahan Yang Di Blend Hingga Naik Bau.
Masukkan Cili Kisar Dan Masak
Hingga Pecah Minyak. Lagi Lama Menumis Lagi Tahan Masakan Ini (Masuk Air Jika
Sambal Kering)
Kemudian Masukkan Telur, Daun
Limau Purut Dan Udang Yang Digoreng Tadi. Gaulkan Hingga Sebati Dan Perasakan
Dengan Gula Dan Garam.
SELAMAT MENCUBA!!!!
No comments:
Post a Comment