Saturday, 3 March 2018

RESEPI 19 : SAMBAL UDANG KETAK @ UDANG LIPAN






BAHAN-BAHAN :

Udang Ketak/Lipan
Daun Limau Purut
Gula/Garam
4 Sudu Besar Cili Kisar (Ikut Kepedasan)
1 Biji Telur Gred A

BAHAN-BAHAN DI BLEND :

½ Inch Halia
2 Biji Bawang Besar
2 Biji Bawang Merah
1 Ulas Bawang Putih
Sedikit Belacan

CARA-CARA:

Panaskan Minyak Dan Goreng Udang Ketak (Gaulkan Dengan Serbuk Kunyit Dan Garam) Hingga Garing.
Dengan Menggunakan Minyak Goreng Tadi Tumiskan Bahan Yang Di Blend Hingga Naik Bau.
Masukkan Cili Kisar Dan Masak Hingga Pecah Minyak. Lagi Lama Menumis Lagi Tahan Masakan Ini (Masuk Air Jika Sambal Kering)
Kemudian Masukkan Telur, Daun Limau Purut Dan Udang Yang Digoreng Tadi. Gaulkan Hingga Sebati Dan Perasakan Dengan Gula Dan Garam.

SELAMAT MENCUBA!!!!







No comments: