Hello guys….masak apa hari ini?..ini adalah persoalan housewife setiap hari. Pening nak fikir
masak apa. Setiap hari kerja masak sampai habis menu. I kalau habis
pening cari resepi apa nak masak, I suka tengok FB : MASAK APA HARI NI (MAHN).
Cari inspirasi resepi masakan kat situ based on bahan-bahan
di rumah la. Kalau rajin pergi market, mewah la sikit resepi tapi kalau
malas…kesian hubby I..makan ja la apa bini masak. Okey lah, hari ini, I just nak
shared with you guys resepi paprik udang . Simple sangat dan sedap ok.
BAHAN-BAHAN
1 Mangkuk Kecil Udang
1 Mangkuk Kecil Bunga Kobis
1 Biji Bawang Holland –potong 4
1 Biji Bawang Merah – hiris halus
2 Btg Serai
½ Inch Halia – hiris halus
10 Btg Cili Padi
5 Helai Daun Limau Kasturi
1 Btg Carrot
3 Ulas Bawang Putih – hiris halus
2 Sdb Cili Kisar
2 Sdb Sos Cili
2 Sdb Sos Tiram
1 Sdk Gula
½ Kiub Pati Ayam
3 Sdb Kicap Manis
CARA-CARA
Tumis bawang merah, halia, bawang putih , serai dan ½ cili
padi. Bila naik bau, masukkan cili kisar. Masak hingga cili kisar sedikit
garing.
Masukkan pula sos cili, sos tiram, kiub ayam dan kicap.
Kemudian masuk udang dan daun limau kasturi. Tunggu hingga
udang masak dan perasakn dengan gula dan garam.
Masuk pula bunga kobis dan carrot. Masak dalam 5 minit.
Akhir sekali masuk
bawang Holland dan gaul hingga rata dalam 3 minit. Siap di hidang.
Selamat Mencuba!!
No comments:
Post a Comment