Thursday 24 January 2019

RESEPI 55: KARI TELUR SEDAP DAN SIMPLE


Just nak share resepi malas dan yang paling senang tetapi sedap. Kari telur atau gulai telur enak di makan dengan sambal belacan dan nasi panas-panas. Let’s check it out!!

BAHAN-BAHAN
5 biji telur (rebus hingga masak, dibuang kulit)
2 biji ubi kentang - potong 4
1 bungkus rempah kari ayam babas
2 sdb. Rempah kari ayam adabi
1 tangkai daun kari
3 ulas bawang putih – hiris halus
2 biji bawang merah – hiris halus
½ inch halia –hiris halus
1 cawan santan kotak
2 cawan air
3 sdb. Air asam jawa
2 biji cili besar atau cili api
Garam & gula

CARA-CARA
Tumis daun kari , bawang putih, bawang merah dan halia
Masuk kan rempah kari  dan 1 cawan air ke dalam mangkuk. Gaul sebelum masuk ke dalam periuk tumisan tadi. Masak hingga pecah minyak
Masukkan air asam jawa dan kentang. Gaul seketika.
Masukkan pula santan dan telur bersama 1 cawan air.
Masak hingga mendidih.
Kemudian perasakan dengan gula dan garam mengikut taste buds masing-masing.
Akhir sekali masukkan cili besar yang telah dipotong serong.
Done !!

 
Don't judge a book by its cover.
Even this picture nampak murung tapi rasanya delicious tau!!


2 comments:

iam.umifuzy said...

memang sedap..dulu masa zaman kecil dulu mak selalu buat gulai telur...marvelous rasa dia..

salam kenal dari www.umifuzy.com

itsmesalrini said...

Hi iam.fuzy. Thanks ya sudi baca blog nie. salam kenal ya.