Just nak
share resepi malas dan yang paling senang tetapi sedap. Kari telur atau gulai
telur enak di makan dengan sambal belacan dan nasi panas-panas. Let’s check it
out!!
BAHAN-BAHAN
5
biji telur (rebus hingga masak, dibuang kulit)
2
biji ubi kentang - potong 4
1
bungkus rempah kari ayam babas
2
sdb. Rempah kari ayam adabi
1
tangkai daun kari
3
ulas bawang putih – hiris halus
2
biji bawang merah – hiris halus
½
inch halia –hiris halus
1
cawan santan kotak
2
cawan air
3
sdb. Air asam jawa
2
biji cili besar atau cili api
Garam
& gula
CARA-CARA
Tumis
daun kari , bawang putih, bawang merah dan halia
Masuk
kan rempah kari dan 1 cawan air ke dalam
mangkuk. Gaul sebelum masuk ke dalam periuk tumisan tadi. Masak hingga pecah
minyak
Masukkan
air asam jawa dan kentang. Gaul seketika.
Masukkan
pula santan dan telur bersama 1 cawan air.
Masak
hingga mendidih.
Kemudian
perasakan dengan gula dan garam mengikut taste buds masing-masing.
Akhir
sekali masukkan cili besar yang telah dipotong serong.
Done
!!
2 comments:
memang sedap..dulu masa zaman kecil dulu mak selalu buat gulai telur...marvelous rasa dia..
salam kenal dari www.umifuzy.com
Hi iam.fuzy. Thanks ya sudi baca blog nie. salam kenal ya.
Post a Comment